Ooracupunctuur

Ooracupunctuur of auriculotherapie is een behandelvorm die net als gewone acupunctuur zijn oorsprong heeft in het oude China. Oorspronkelijk werden kleine zaadjes (Vacari-zaadjes) met een pleistertje in en op de oorschelp geplaatst om bepaalde lichamelijke en geestelijke klachten te behandelen. Later werd er ook gebruik gemaakt van kleine onderhuidse naaldjes die enkele dagen bleven zitten.

Wat is het verschil tussen acupunctuur en ooracupunctuur?

Ooracupunctuur is gebaseerd op de holistische theorie van microsystemen.

Dat wil zeggen dat het hele lichaam in het klein wordt weerspiegeld op de oorschelp. Door een punt op de oorschelp te behandelen dat correspondeert met een bepaald orgaan, behandel je ook het orgaan zelf. Zo kun je 'op afstand' moeilijke diepgelegen klachten behandelen.

Ooracupunctuur wordt veelvuldig ingezet bij pijnbestrijding, stoppen met roken, afvallen en verslavingsproblematiek.

Wat kunt u verwachten van ooracupunctuur?

Een ooracupunctuur-behandeling wordt vooraf gegaan door een uitvoerig onderzoek.

Na een overleg tussen de therapeut en de klant wordt in kaart gebracht wat de klachten zijn. Onderzoeksmethoden uit de traditionele Chinese geneeswijzen, zoals het bekijken van de tong en het voelen van de polsen kunnen daarbij een onderdeel uitmaken van de tcm-diagnose.

Nadat alle bevindingen uitvoerig zijn geanalyseerd wordt duidelijk wat het onderliggende klachtenpatroon is en wordt een behandelplan opgesteld.

Vervolgens worden enkele kleine naaldjes met pleistertjes in en op de oorschelp geplaatst op plekken die corresponderen met organen die betrokken zijn bij het klachtenpatroon. De naalden blijven na de behandeling enkele dagen zitten, waarbij deze enkele malen per dag door de klant kunnen worden gemasseerd.

Dit activeert de energiestroom in het lichaam die ervoor zorgt dat klachten verminderen of verdwijnen. Na enkele dagen dienen de naaldjes te worden verwijderd.

Afhankelijk van de ernst van de klachten (acuut of chronisch) kan het nodig zijn om de ooracupunctuur regelmatig te herhalen om het gewenste resultaat te bereiken.

In de praktijk wordt ooracupunctuur regelmatig als ondersteunende therapie gebruikt in combinatie met Chinese of Japanse acupunctuur.

ACUPUNCTUURCENTRUM EDE
LUTULISTATE 35 6716 NP EDE
TELEFOON 0318-846656

ACUPUNCTUURCENTRUM VEENENDAAL
VENDELIER 41 3905 PB VEENENDAAL
TELEFOON 0318-846656